RSS2.0

Sahabe Hz.Safvan bin Muattal

Sahabe Hz.Safvan bin Muattal                                               

"Ben onun (Hz.Safvan Ibn-i Muattal), hakkında da hayırdan başka bir şey bilmiyorum" 
Sîre, 3:312; Müslim, 8:115i Tirmizî, 5:332

   Türkiye sınırlarında kabir yerleri kesin olarak tespit edilmiş iki sahabeden biri İstanbul'da yatan Hz. Ebu Eyyüp El Ensari (ra), diğeri ise Adıyaman ilimizin Samsat ilçesinde yatan Hz. Safvan Ibn-i Muattal (r.a) dır. Biz Samsatlılar türbesi ile varlığımızı anlamlı kılmış ve bizi şereflendirmiş olan sahabe-i kiram efendimizin mezarları yanından fatihasını vermeden ve efendimiz Hz.Muhammed Mustafa'ya salavat getirmeden geçmeyiz. Kim bilir ne kadar güzeldir? O serverin cemaatinde oturmak soluduğu havayı teneffüs etmek ne kadar özeldir? Cenabı Allah'ın ne muhteşem bir ikramdır. Samsat ilçemizi anlatırken burada yatan, Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa S.A.V'in cemaatinden, onun mübarek sesini duymuş, mübarek yüzlerini görmüş, sohbetini dinlemiş ve ilçemizi mübarek kabirleri ile şereflendirmiş sahabe Hz.Safvan Ibn-i Muattal r.a dan bahsetmemek olur mu? Yöremizi ve bizi mübarek kabirleri ile şerefyar eden bu büyük sahabenin Samsat'ta ki mezarından ve yukarıda ki hadiste efendimiz Hz.Muhammed SAV hazretlerinin övgülerine mazhar olmuş sahabe efendimizin hayatı tam bir ibret vesikasıdır. Sahabe efendimizin hayatını sevgili peygamberimiz ve İslam dini açısından çok önemli bir hale getiren ve geçmişte yaşamış ve gelecekte yaşayacak Müslümanlara bir ibret dersi haline getiren olay İFK HADİSESİDİR.

   Hz. Safvan b. Muattal, Ben-i Süleym Kabilesinde doğmuş olup Hz. Peygamber’in hicretinden yaklaşık 4 yıl sonra Medine’ye gelerek Müslüman olmuş bir sahabedir. Hz.Saffan'ın hayatı hakkında güzel çalışmalardan biri Doç. Dr. Mehmet Azimli'nin Hz. Safvan Bin Muattal ve Adıyaman Bölgesinin İslamlaşması isimli kitabıdır. Bu kitap içerisinde ifk hadisesi hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. Bu kitap 
http://www.safvander.org/Hz_safvan_bin_muatttal_kitap_index.html sitesi üzerinde PDF formatında yayınlanmakta olup indirip okuyabilirsiniz.


ULAŞIM VE KONAKLAMA                                        


Hz.Safvan Ibn-i Muattal Türbesine Ulaşım / Yol tarifi


Şunu daha büyük bir haritada görüntüle: Hz.Safvan Bin Muattal


Adıyaman merkezden 25 km mesafede olan türbeye giden yollar asfalt duble yol olup son derece düzgündür, bu konuda endişe etmenize gerek yok.  Ancak türbe yakınlarında konaklama için uygun bir otel ne yazık ki yoktur. Türbe'nin çevre düzenlemesi henüz tamamlanmamış olup altyapısı eksiktir. Su sıkıntısı çekilmektedir. Türbe etrafında bir miktar orman arazisi bulunmakta ise de özel günlerde boş yer bulmanız imkansızdır. Yazın çok sıcak geçmekte ve bu nedenle ağaçlık gölge bir alan bulmanız zordur.  Konaklama için mesafe olarak en yakın otel Samsat İlçe Merkezindeki belediye oteli olmasına rağmen tavsiye etmeyiz. Bunun yerine Kahta ve Adıyaman merkezlerinde bütçenize ve rahatınıza uygun çok sayıda otel bulunmakta olup nemrut nedeni ile turizme yabancı olmayan ilimizde bu konuda sıkıntı çekmezsiniz. 


Yemek konusunda Adıyaman ili çok fazla seçeneğe sahiptir derin bir yemek kültürü vardır. Ancak yemekler et ağırlıklı ve yağlıdır. Yemek yiyebileceğiniz güzel bir yer önerebiliriz. 

İskender 85 Et Lokantası


RESİM GALERİSİ                                                     

Hz.Safvan Bin Muattal Kabri
Hz.Safvan türbesi










Hz.Safvan Kutlu Doğum Haftası
Hz.Safvan Türbe Girişi









0 yorum :