RSS2.0

Samosata (Samsat) (Adıyaman-Samsat) arkeolog Theresa Goell, Dr. Friedrich Doerner anısına

Bayan Theresa Goell hakkında

Bayan Theresa Goell hayatının son elli yılını Adıyaman!ın Kahta ve Samsat ilçelerinde arkeolojik kazılar yapmakla geçirmiş 1984 yılında ölene kadar bu iş için herşeyini seferber etmiş ve biz samsat'lıların da gönlünde "Misskovell" adıyla yer etmiş çok değerli bir bilim adamıydı.
Yıllarca çalıştı yerel köylü kıyafetleri ile bir samsatlı yada kahta'lı bir sıradan kadın gibi giyinerek çalıştı yöre halkı onu çok sever ve sayardı Oda çalışmaları boyunca içinde yaşadığı toplumun geleneklerine saygı duyup benimseyerek ve onları anlamaya çalışarak insanların kendisine saygı duymasını sağladı.Yöre halkının "neden evlenmedin?" diye yönelttikleri sorularına şu cevabı veriyordu

"Ben zaten ANTİOCHOS ile evliyim"

Image Hosted by ImageShack.us

Hayatının son elli yılını kahta da NEMRUT anıt mezarında KRAL ANTİOCHOS'un mezarını aramakla ve Samsat Kalesinde kazı çalışmaları ile geçirmiş bu müstesna hanım efendinin anısını tüm samsat halkı adına saygı ve hürmetle yad ediyorum. Toprağı bol olsun

Image Hosted by ImageShack.us





SAMSAT

Eski adı Samusata - Sumaysat olan Samsat Türkiyede tarihi en eski olan yerleşim yerlerinden birisidir. Fırat’ın batı ve doğu kesimleri arasında en elverişli geçit yerinde bulunduğundan Samsat tarih boyunca önem kazanmıştır.Ticaret yollarının kesiştiği öenmli bir ekonomik ve askeri üs idi.

Sümerler zamanında Semizata adı verilen Samsat’ ın demir çağında Hitit Krallığının merkezi olduğu sanılmaktadır. Bölge M.Ö. 708 II. Sargon tarafından zapt edilerek Asur’ a bağlı bir eyalet durumuna gelir.

M.Ö. 605 yılında Babiller’in eline geçer. Daha sonra sırasıyla Medlerin, Perslerin (M.Ö. 553), Mekadonya Krallığının (M.Ö. 333) ve Selevkos’ ların hakimiyeti altına girer.

Samsat M.Ö. 69’da Kommagene Krallığının merkezi olur. Kommagene Kralları Antichos sanıyla anılır. 150 yıllık süre içinde 4 kral tahta geçti. Bunlardan Kral Antichos III’ nün Romalılara yenilgisi üzerine Kommagene Devletinin egemenliği sona erdi. M.S. 72 yılında bir Roma eyaleti haline getirilen Samsat bir ilim merkezi olur.

Ünlü bilgin Lukianus bu dönemde Samsat’ta doğar.

Bu arada birkaç kez Perslerle Romalılar arasında el değiştirir. M.S. 271’de tekrar Romalıların eline geçer. Bu dönemde nüfusu 50.000’i geçer.

Daha sonra Bizans’ın ve sonrada Arapların eline geçer. Samsat’a Hz. Ömer zamanında Şimşat, Şümişat denir. 1085’te Melikşah 1114’de Zenginler 1180’de Selahattin Eyyubi 1203’de Anadolu Selçuklularından Rüknettin süleyman II Samsat’a hakim olur. 1237’de Harzemşahlar tarafından yağma edilen Samsat 1240’da Moğol İmparatoru Hülagü Han tarafından sonrada Dulkadiroğulları tarafından istila edilir.

1392’de Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı devletine bağlanır. 1401’de Timur tarafından tahrip edilir. 1516’da Yavuz Sultan Selim tarafından tekrar Osmanlılara katılır. Osmanlı yönetiminde eski önemini kaybeder ve sancak merkezi olur.

Gittikçe küçülen Samsat, Cumhuriyetin kurulmasıyla bucak merkezi olur, 1960’da ilçe merkezi haline getirilir ve Adıyaman iline bağlanır.

1 yorum :

Unknown dedi ki...

Cok tesekkurler Bayan Goell. Calismalariniz simdiki calismalarimiza yon verecek ve sizin adiniz yasaytacak.